COVIG tájékoztató

TÚLÉLŐ VAGY.
MOST LEGYÉL HŐS IS!

Adj vérplazmát, segítsd a COVID-19 elleni lehetséges kezelés kifejlesztését

COVID-19 (koronavírusból) gyógyult felnőtt vagy,
és szeretnél hozzájárulni a világjárvány leküzdéséhez? CSATLAKOZZ!

ADJ VÉRPLAZMÁT! SEGÍTS NEKÜNK EGY LEHETSÉGES IMMUNTERÁPIA KIFEJLESZTÉSÉBEN!

Miért van szükség arra, hogy vérplazmát adj?

A COVID-19 (koronavírus) gyógyultak ellenanyagot tartalmazó vérplazmája jelentősen hozzájárulhat a COVID-19 potenciális terápiájának kifejlesztéséhez azon betegek számára, akiknek a vírus jelentős kockázatot jelent.

A COVID-19 Plasma Alliance (Plazmaszövetség) a világ számos országában több plazma központ összefogásával indította el a kutatást. Minél több, A COVID-19-ből (koronavírus) felgyógyult egészséges vérplazmaadót tudunk a lehető leghamarabb azonosítani, annál hamarabb kezdhetjük meg egy potenciális terápiának a kifejlesztését, tesztelését, engedélyezését. (A gyógyszerfejlesztés egyes lépésiről további információt itt találsz.)

A Vascular Plazma a Takeda biogyógyszervállalat magyarországi leányvállalataként itthon 7 centrumban fogad COVID-19 (koronavírus) gyógyult egészséges felnőtteket vérplazmaadóként egy lehetséges immunglobulin terápia kifejlesztéséhez.

CENTRUMAINK:

 • Vascular Plazma BUDAPEST, Lurdy ház
 • Vascular Plazma Pécs, Király u. 66.
 • Vascular Plazma Szeged, Dóm tér 3-4.
 • Vascular Plazma Miskolc, Szinvapark
 • Vascular Plazma Nyíregyháza, Nyír Pláza
 • Vascular Plazma DEBRECEN, a Fórum mellett
 • Vascular Plazma Eger, Agria Park

Kiknek a jelentkezését várjuk?

a) Olyan 18-60 év közötti jelentkezőket várunk, akik pozitív COVID teszttel rendelkeznek, és legalább 14 napja tünetmentesek, vagy

b) Akiknek a közvetlen környezetében valaki pozitív COVID teszttel rendelkezik, a tünetek nála is jelentkeztek, és legalább 14 napja tünetmentes

Mi a teendőd, ha szeretnél segíteni?

Ha a fentiek (a,b) egyike igaz rád, és szeretnél segíteni, kérjük, csatlakozz! Ha ismersz olyat, akire igaz a fenti leírás kérjük, irányítsd hozzánk!

Ingyenes szám: 06 (80) 808 008

Ha többet szeretnél megtudni – kötelezettség nélkül –kérjük, hívd Call Centerünket!

A gyógyszerfejlesztési programunk számára gyűjtött plazma levételénél a rendes vérplazmaadásnál alkalmazott folyamatot használjuk. Ha korábban nem adtál még vérplazmát és szeretnél többet megtudni kattints ide.

Minél több koronavírusból gyógyult egészséges donort tudunk a lehető leghamarabb azonosítani, annál hamarabb kezdhetjük meg egy lehetséges terápiának a kifejlesztését, tesztelését, engedélyezését. (A gyógyszerfejlesztés egyes lépésiről további információt itt találsz.)

Mi a különbség a Nemzeti COVID-19 / koronavírusplazma program, és a Plasma Alliance munkája között? Tudj meg többet erről itt.

A közelmúltban több híradás is beszámolt a nemzeti koronavírus programról.

A CoVIg-19 nem része a nemzeti koronavírus programnak.

Egy olyan nemzetközi kezdeményezés, amelyet a világ vezető plazmaszakértői irányítanak.

A Szövetség üdvözli az újkoronavírus leküzdésére irányuló erőfeszítések széles körét, ideértve a nemzeti koronavírus programot is.

A koronavírusból gyógyultak plazmája kulcsszerepet játszhat a vírus elleni küzdelemben. Vérplazmaadást követően az így nyert plazma két formában használható fel: közvetlen transzfúzió formájában az egyes betegeknél vagy nagyobb mennyiségben gyűjtve felhasználható egy poliklonális hiperimmun globulinnak (H-Ig) nevezett kezelés kifejlesztéséhez.

Ez utóbbi megoldás az antitesteket gyógyszerbe koncentrálja. Az egyéni (COVID-19-ből gyógyult) donációkból származó összegyűjtött plazmákat egyesítik, feldolgozzák és egy az antitesteket nagy koncentrációban tartalmazó folyadékba tömörítik. Az így nyert lehetséges plazmaalapú terápiát ezt követően klinikai vizsgálatok során kell megvizsgálni, hogy bizonyítást nyerjen, hogy a terápia biztonságos és hatásos. Ez szükséges a lehetséges kezelés engedélyezéséhez.

A Szövetség egy olyan H-Ig kifejlesztésére összpontosít, amely meggyőződésünk szerint ígéretes lehetőség az újkoronavírus nagyszabású, globális leküzdésére.

A Szövetség úgy gondolja, hogy mind a gyógyultakból származó plazma transzfúziójának, mind a hiperimmun globulinnak fontos szerepe van. Mindkét felhasználási lehetőség fontos, és mindkettő egy lehetséges kezelés a COVID-19 leküzdésére, ezért szükséges megérteni, mik is ezek a kezelési lehetőségek és miben különböznek egymástól.

A H-Ig-ben az ellenanyagok magas koncentrációban találhatóak meg, így már jóval kisebb mennyiség is elegendő belőle a kezeléshez, mint direkt transzfúzió esetén, ezáltal az adagolása is jóval rövidebb időt vesz igénybe. A H-Ig hosszabb eltarthatósága lehetővé teszi raktározását, így hozzáférhető lehet a járvány egy esetleges későbbi megjelenése vagy kirobbanása esetén is. Ezen tulajdonságai teszik a H-Ig-t kedvezővé kórházi tárolásra, és felhasználásra.

A plazma-alapú terápiák előállításánál alkalmazott gyártási folyamat lehetővé teszi, az ellenanyag-szintek meghatározását. Ez a vírus inaktiválásának és eltávolításának számos lépését magában foglaló folyamat jelentősen csökkenti bármilyen vírus (nem csak a koronavírus) donoroktól a betegeknek történő átadását.

A plazma eredetű terápiák, mint például a H-Ig, hatásossága már bizonyított a súlyos vírusos légúti fertőzések kezelésében. Szövetségünk munkája annak meghatározására irányul, hogy lehetnek-e potenciális kezelési alternatívák a COVID-19 okozta súlyos szövődmények szempontjából magas kockázatú betegcsoportok számára.

Fontos azt is hangsúlyozni, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre jóváhagyott terápia vagy oltás a COVID-19 ellen, több tudóscsoport is szerte a világon fáradhatatlanul dolgozik kifejlesztésükön.

További információ a Szövetségről és munkájáról itt.

A COVID-19 (koronavírus) példátlan kihívás elé állította az emberiséget. A CoVIg-19 Plazmaszövetség a világ vezető plazmagyártóinak példátlan, kontinenseken átívelő együttműködése, amely kiterjed a plazmagyűjtésre, a gyógyszerfejlesztésre, gyártásra és forgalmazásra. Az egyéni kutatások helyett a betegek világszintű igényét helyezzük előtérbe együttműködésünk révén. A Szövetség célja a potenciális kezelés fejlesztésének felgyorsítása, a siker esélyeinek javítása és végül a lehetséges kezelés kínálatának növelése.

A CSL Behring és a Takeda (a Vascular Plazma anyavállalata) által létrehozott Szövetség a Biotest, a BPL, az LFB és az Octapharma csúcstechnológiáját is magában foglalja. A Szövetséget tanácsadóként támogatja a Bill & Melinda Gates Alapítvány. A CoVig-19 Alliance weboldalán a toborzáshoz használt BOT fejlesztését a Microsoft biztosítja.

Mi a teendőd ha megfelelsz a KRITÉRIUMOKNAK, ÉS szeretnél plazmát adni?

 1. 1. Válaszd ki a hozzád legközelebb álló plazmaközpontunkat weboldalunkon: www.teddmegmost.hu
 2. 2. Kérj hozzánk időpontot online, vagy Call Centerünkön keresztül a 06 (80) 808 008 ingyenesen hívható számunkon. Kérjük, feltétlenül jelezd, hogy COVID-19 gyógyultként szeretnél vérplazmát adományozni, illetve, hogy adtál -e vért / vagy vérplazmát korábban nálunk, vagy máshol.
 3. 3. Kérjük, olvasd el, hogyan szükséges plazmaadásra érkezni, ha korábban még nem adtál vérplazmát itt (Természetesen Call Centerünk is örömmel áll rendelkezésedre kérdéseid megválaszolásában)
 4. 4. Foglalt időpontodra a Centrumunkba érkezve először egy alkalmassági vizsgálatra kerül sor donorvizsgáló orvosunk jelenlétében, akivel egyúttal átbeszélhetitek a felmerülő kérdéseidet mielőtt továbblépnétek.
 5. 5. Ahhoz, hogy segíts, elegendő egyszer, az első alkalommal plazmát adnod, ezért köszönjük, ha felkészülten érkezel! Természetesen a későbbiekben is szeretettel várunk!
 6. 6. Kérjük, hozd magaddal az alábbi iratokat: személyi, lakcímkártya, adókártya, Tb kártya.
 7. 7. Ha már plazmaadónk vagy, elegendő ha időpontot foglalsz plazmaadásra, kérjük, ekkor is jelezd feltétlenül, hogy koronavírusból gyógyultként szeretnél minket segíteni gyógyszerfejlesztési programunkban!

A koronavírus terjed. A COVID-19 eseteinek száma világszerte növekszik. Szükség van azok támogatására, akik a COVID-19-ből gyógyultak, hogy segítsenek bennünket, hogy kifejleszthessünk egy lehetséges terápiát azok számára, akiknek a vírus jelentős kockázatot jelent.

A plazmaadás után költségtérítésben részesülsz, ami 8.000 Ft
( 4500 Ft költségtérítés és 3500 Ft Edenred utalvány formájában a donor elégedettségi kérdőív kitöltéséért).

Sikeres első vizsgálatot követően 5.000 Ft utalványt adunk.

Köszönjük érdeklődésedet a COVID-19 plazma adományozása iránt!

A gyógyszerfejlesztési programunk számára gyűjtött plazma levételénél a rendes vérplazmaadásnál alkalmazott folyamatot használjuk.

Mi az a vérplazmaadás?

Az emberi vér 55%-a vérplazma 1%-a fehérvérsejt, 44%-a vörösvérsejt és vérlemezke. A plazma 90%-át víz, 2%-át zsírok, ásványi anyagok és hormonok, 8%-át pedig fehérjék alkotják. A vérplazma 90%-a víz, valamint fehérjéket ásványi anyagokat és hormonokat tartalmaz.

A vérplazma életmentő mással nem helyettesíthető gyógyszerek alapanyaga pl. immunhiányos betegek kezelésében, csontvelő és szervátültetettek ellátásában, vérzékenységgel élők esetében. Ezen felül kórházi ellátásban is használják (pl. műtéti sebragasztóként).

A plazmaadás egy alacsony kockázatú folyamat, minimális mellékhatásokkal vagy azok nélkül. A plazmát plazmaferezis eljárással gyűjtik, mely eljárás évtizedek óta ismert és széles körben alkalmazott.

A plazmaadás nagyon hasonlít a véradáshoz, azonban ebben az esetben a vér értékes összetevőit – a vörös- és fehérvérsejteket – visszajuttatjuk a szervezetbe, és csak a plazma kerül levételre. Plazmaadást követően a szervezet a folyadékszintet 20 percen belül, a fehérjét három napon belül pótolja. A vérplazmaadás kevésbé terheli meg a szervezetet, ezért lehet akár 72 óránként is adni.

Alapesetben vérplazma adás esetén a plazmaadóknak az alábbi követelményeknek kell megfelelni:

 • 18-60 év közötti életkor
 • Krónikus betegség nem ismert ( pl. cukorbetegség, reuma, epilepszia stb.)
 • Egyéb kardiovaszkuláris betegség nem ismert
 • Nincs trombózis
 • Rosszindulatú daganatos betegség nem ismert
 • Kizáró állapot továbbá a terhesség illetve a szoptatás

Az alábbi gyógyszerek mellett a plazmaadás ellenjavalt:

 • Vérhigítók
 • Antibiotikum kúrát követően 7 napig
 • Bőrgyógyászati kezelések
 • Pszichotróp gyógyszerek
 • Fogamzásgátló tabletta mellett a vérplazmadonáció abban az esetben lehetséges, ha a tabletta bevétele és a donáció közötti eltelt idő legalább 3 óra
 • Egyéb napi szinten szedett gyógyszerek esetében szükséges konzultálni donorvizsgáló orvosunkkal plazmaközpontunkban

Az alábbi esetekben további konzultáció szükséges plazmaközpontunkban a donorvizsgáló orvossal:

 • Bármilyen műtét vagy egészségügyi beavatkozás az elmúlt 12 hónapban (pl. fogászati műtét, endoszkópia stb.)
 • Tetoválás / kozmetikai piercing elmúlt 12 hónapban

Hogyan kell felkészülni a plazmaadásra?

 • Plazma adás előtt bőségesen kell étkezni elsősorban magas fehérje és szénhidrát tartalmú ételekből, (müzli, gabonafélék, tojás, hal, hüvelyesek), egyúttal kerülve a zsíros ételeket
 • Előző nap 2-3 liter folyadékot (vizet) szükséges fogyasztani, valamint aznap is, a donáció előtt egy órával 1.5 liter vizet javasolt
 • Előző nap 2-3 liter folyadékot (vizet) szükséges fogyasztani, valamint aznap is, a donáció előtt egy órával 1.5 liter vizet javasolt elfogyasztani
 • Plazmaadás napján a fájdalomcsillapító bevétele ellenjavalt
 • Kerülni kell az alkohol és a vízhajtó hatású folyadék (pl. kávé) fogyasztását

Mennyi időt vesz igénybe a plazmaadás?

Első alkalommal 1,5 – 2 óra, kellemes, pihentető környezetben. Rendszeres plazmaadók esetében 45 perc. Plazmaadást követően kalóriapótlást biztosítunk.

Milyen dokumentumok szükségesek?

 • Személyiigazolvány
 • Lakcímkártya
 • Tb kártya
 • Adókártya

COVID-19 (koronavírusból) gyógyult plazmaadók esetében a fentieken túl az alábbiakat is kérjük figyelembe venni:

a) Olyan 18-60 év közötti jelentkezőket várunk, akik pozitív COVID teszttel rendelkeznek és legalább 14 napja tünetmentesek,

vagy

b) Akiknek a közvetlen környezetében valaki pozitív COVID teszttel rendelkezik, a tünetek nála is jelentkeztek, és legalább 14 napja

A koronavírus terjed. A COVID-19 eseteinek száma világszerte növekszik. Szükség van azok támogatására, akik a COVID-19-ből gyógyultak, hogy segítsenek bennünket, hogy kifejleszthessünk egy lehetséges terápiát azok számára, akiknek a vírus jelentős kockázatot jelent.

Szeretettel Várjunk Centrumainkban az ország 7 nagyvárosában!

Vascular Plazma

Időpont foglalás és további információ és oktató videó a plazmaadásról weboldalunkon:
www.teddmegmost.hu

További kérdés esetén, Call Centerünk ingyenes telefonos előrhetősége:
06 (80) 808 008

Hogyan lesz a plazmából gyógyszer?

Hogyan járulhat hozzá a COVID-19 gyógyultak vérplazmája a járvány elleni küzdelemhez?

A COVID-19 (koronavírus) gyógyultak vérplazmaadása az első szükséges lépés a későbbi lehetséges kezelés kifejlesztésének. A klinikai vizsgálatok eredménye előre nem prognosztizálható, az alábbi folyamatábrán röviden felvázoljuk a kutatási tervet.